Laborator – Pregatire analize laborator – Recoltarea probelor de urina

Exista o serie de cerinte generale care trebuie respectate si care asigura o recoltare corecta si implicit rezultate concludente:
Ca regula generala, se recomanda recoltarea unui esantion din prima urina de dimineata, iar daca acest lucru nu este posibil, din urina dupa 4 ore de lipsa a mictiunii; de asemenea este necesara obtinerea de la laborator a recipientelor speciale in care se recolteaza urina; inainte de recoltare se va efectua o toaleta riguroasa a organelor genitale cu apa si sapun (fara solutii dezinfectante).
Inainte de recoltare, se recomanda un regim hidric normal si evitarea consumului de alcool. Pentru efectuarea unor anumite analize din urina sunt necesare unele precautii speciale: evitarea fumatului, a stresului, a consumului de cafea si a anumitor alimente, intreruperea tratamentului cu anumite medicamente.
Este important ca inainte de recoltarea probelor de urina recomandate de medic sa fie obtinute de la laborator recipientele speciale cat si informatiile legate de conditiile generale si speciale de recoltare.

EXAMEN COMPLET DE URINA:

Nu necesita precautii speciale.
Se recolteaza intr-un recipient special cca 10-15 ml din prima urina de dimineata sau din urina urmatoare, dupa 4 ore de absenta a mictiunii.

UROCULTURA:

Necesita precautii speciale, legate in special de faptul ca urina trebuie recoltata in conditii de sterilitate, nerespectarea regulilor ducand la contaminarea probelor si obtinerea de rezultate false.
Urina se va recolta numai in recipient steril procurat in prealabil de la laborator (urocultor).
Dupa toaleta riguroasa a organelor genitale cu apa si sapun, se recolteaza din prima urina de dimineata cca 20 ml din portiune mijlocie a jetului urinar.
Transportuol recipientului la laborator trebuie facut cat mai repede (1-2 ore).
Este de asemenea important ca tratamentul cu antibiotice sa nu fie inceput inainte de urocultura, iar daca a fost inceput, urocultura se va efectua dupa cel putin 5 zile de la ultima doza de antibiotic.