Laborator – Pregatire analize laborator – Recoltarea probelor de sange

Exista o serie de cerinte generale care trebuie respectate si care asigura o recoltare corecta si implicit rezultate concludente:
La recoltarea probelor de sange trebuie respectate anumite precautii – conditii generale, valabile pentru majoritatea analizelor, cat si o serie de precautii – conditii speciale, necesare la anumite analize.
Ca regula generala, sangele se recolteaza dimineata (cu exceptia unor rare cazuri cand medicul recomanda recoltarea la o anumita ora) si inainte de ingestia de alimente (solide sau lichide).
De asemenea, tot ca regula generala, pacientul trebuie sa intrebe medicul despre existenta unor precautii speciale, necesare pentru anumite analize cat si sa ii comunice existenta anumitor aspecte care pot modifica rezultatele analizelor.
Astfel, rezultatele anumitor analize pot fi influentate de ingestia de alimente si lichide (in special dulci); ultima masa din seara precedenta sa fie luata in jurul orei 18.00 nu trebuie sa contina dulciuri concentrate, grasimi in exces, prajeli, sosuri sau alcool.
Pentru anumite analize, este necesara o perioada mai lunga de inanitie sau o dieta speciala.
Pacientul trebuie sa comunice permanent cu medicul despre existenta unor anumite situatii ce pot influenta rezultatul analizelor (efortul fizic, plansul excesiv – la sugari si copii, emotiile, ingestia de anumite medicamente, chiar energizante sau vitamine).