Radiologie
Spitalul Lotus are un departament complet de Radiologie si Imagistica medicala dotat cu aparatura de ultima generatie.
Asiguram pacientilor nostri standardele unui sistem medical de nivel european, cu aparatura performanta si cu medicii nostri specialisti in radiologie si imagistica medicala. De la radiologie, ecografie, mamografie, osteodensitometrie la investigatii de inalta performanta, RMN si CT (tomografie computerizata) serviciile noastre de imagistica sunt complete si de cea mai inalta calitate.
Departamentul de imagistica cuprinde:
RADIOLOGIE DIGITALA
Aparatul de radiologie digital pentru grafie si scopie este un sistem complet digital cu tubul deaspura mesei ce ofera posibilitatea efectuarii atat a fluoroscopiilor cat si a radiografiilor intregului schelet, aparatului respirator, gastrointestinal, cardiovascular si urogenital. CLINODIGIT OMEGA este un sistem modern cu o masa cu telecomanda, proiectate si construite pentru a fi utilizata cu un detector digital, care permite efectuarea tuturor examinarilor, asigurand o calitate exceptionala a imaginii, confort si siguranta maxima pentru pacienti.
Toate examinarile solicitate unei camere de fluoroscopie sunt disponibile cu CLINODIGIT OMEGA: pozitionarea standard si cercetare gastrointestinala, urologica, ginecologica, musculo-scheletal si chiar examinari pediatrice.
Cu ajutorul CLINODIGIT OMEGA se pot realiza:
Fluoroscopie digitala: gastrointestinala, pulmonara, esofagiana .
Radiografie digitala : toracica, abdominala, cardio-pulmonara, de sinusuri, osoasa pentru cap si întreg corpul, urografie, histerosalpingografie, irigografie cat si toata gama de radiologie pediatrica.
Stitching radiologic digital: coloana vertebrala, membre .
Stitching-ul reprezinta vizualizarea într-o singura imagine a structurilor anatomice de mari dimensiuni cum sunt coloana si membrele. Examinarea se face într-un timp scurt, iar imaginile clare si detaliate permit un diagnostic imagistic de înalta precizie în specialitati cum ar fi ortopedia si neurochirurgia. Datele obtinute ajuta la stabilirea unui diagnostic precis pentru o serie întreaga de afectiuni: posturi anormale, modificari de aliniament (listezisuri, luxatii), diformitati ale coloanei vertebrale (scolioza, hipercifoza, hipocifoza), diverse traumatisme, instabilitate vertebrala, inegalitati ale membrelor inferioare.
MAMOGRAFIE DIGITALA
Mamograf D-TOMO – Sistem digital de mamografie cu tomosinteza
Mamografia este o examinare radiologica speciala a glandelor mamare, cu o daza scazuta de raxe X, si care nu prezinta din punct de vedere al iradierii nici un fel de risc pentru paciente. Medicii recomanda efectuarea primei mamografii la femeile cu varsta intre 35 si 40 de ani iar la femeile cu varsta peste 40 de ani, se recomanda efectuarea mamografiei anual, uneori chiar si mai frecvent daca exista antecedente familiale de cancer mamar.
Mamografia se efectueaza cu ajutorul unui aparat numit mamograf si implica comprimarea sânului pentru a obtine imaginile radiologice necesare pentru a putea depista o tumora în stadiu incipient, înainte ca primele semne si simptome sa apara. Este cea mai buna metoda radiologica disponibila astazi ce poate detecta cancerul de san.In faze incipiente, tratarea cu succes si sansele de supravietuire fiind extrem de crescute. Mamograful Mamograf D-TOMO reprezinta solutia perfecta pentru examinarea glandei mamare. Un aparat complex digital cu posibilitati largi de proceduri de screening pentru obtinerea unor imagini de inalta calitate.
Mamografia digitala cu tomosinteza (mamografia 3D) – un nou prag in identificarea precoce a cancerului de san
Tomosinteza sanului sau mamografia 3D este cea mai moderna tehnica de screening si de diagnostic al cancerului de san in stadii incipiente. Mamografia digitala cu tomosinteza (mamografia 3D) reprezinta tehnologia de varf in ceea ce priveste detectia leziunilor de la nivelul sanului, fiind, la acest moment, cea mai moderna tehnica de screening si de diagnostic a cancerului de san
Care sunt avantajele unei astfel de proceduri?
Aceasta procedura, prin obtinerea de imagini tridimensionale ale sanului, permite reducerea interferentei si a suprapunerilor de tesut, astfel incat putem evidentia mult mai usor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu san dens, care prezinta un risc crescut (factori de risc de cancer mamar existenti in familie sau cu antecedente personale care favorizeaza aparitia bolii).
DEXA – Osteodensitometrie
PRODIGY ADVANCE – full size
Osteodensitometria (DEXA) este o investigatie prin care se masoara densitatea (rezistenta) osoasa, cu ajutorul careia se poate pune diagnosticul de osteoporoza.
Tratarea osteoporozei previne aparitia fracturilor de fragilitate. Eficienta tratamentului este evaluata foarte fidel prin dexa. Examinarea dexa se face la nivelul soldului (articulatiei coxo-femurale), coloanei vertebrale lombare si antebratului, zone expuse in mod frecvent la fracturi la pacientii varstei a treia. Rezultatul investigatiei este eliberat rapid si contine toate datele necesare unui tratament corect condus. Cu ajutorul aparatului din dotare, folosind precizia dovedita a razei X punctiforme, masurarea densitatii mineral osoase se face cu o mare precizie. Aparatul PRODIGY ADVANCE – full size este conceput astfel incat sa ofere protectie importanta in ceea ce priveste iradierea, atat a pacientului, cat si a personalului medical, doza de iradiere fiind atat de mica incat nu este detectata de dozimetru. Examinarea se desfasoara în conditii de maxima siguranta pentru pacienti, cu respecatrea standardelor de de calitate.
CT – Tomografie computerizata
NeuViz 16 Essence
computerizata este o metoda radiologica de investigatie ce utilizeaza razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor corpului uman, imagini utilizate de catre medic in elaborarea unui diagnostic cat mai relevant, care va conduce la o eficacitate maxima a tratamentului prescris de medicul curant. Prin tomografia computerizata se pot obtine imagini in sectiuni foarte subtiri ale organelor examinate (1mm), din diverse unghiuri, evidentiind
organe, oase, vase de sange. Tomograful din dotarea clinicii este un model de varf – NeuViz 16 Essence cu 16 slice si reconstructie 32, creat pentru a permite achizitionarea de imagini de înalta rezolutie, pacientul avand avantajul unei foarte scurte expuneri la radiatii. Beneficiile clinice se traduc prin cresterea calitatii imaginilor, capacitate dinamica de scanare, optimizarea dozei de iradiere a
pacientului. Se obtin maxim de informatii din aceasta explorare imagistica complexa cu minim de disconfort pentru pacient într-un timp foarte scurt. Se pot efectua examinari dinamice de înalta rezolutie a
organelor parenchimatoase cu suportul substantei de constrast. Imaginile achizitionate prin tehnologia multislice permit localizarea cu precizie a tumorilor, masurarea cu exactitate a dimensiunii acestora, evaluarea daca acestea s-au extins la nivelul tesuturilor adiacente. Permite de
asemenea, vizualizarea inclusiv a oaselor foarte mici, precum si a tesuturilor adiacente moi, cum ar fi muschii si vasele de sange. Posibilitatea de post-procesare a imaginilor, inclusiv a reconstructiilor tridimensionale, respectiv volumetrice, creste acuratetea diagnosticului.
RMN – Rezonanta magnetica
RMN General Electric de 1,5 Tesla – Brivo MR 355 Inspire
O examinare RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau, cum mai este numita, IRM (imagistica prin rezonanta magnetica), este o metoda performanta de diagnostic ce nu provoaca durere, este non-invaziva si neiradianta, fiindca nu foloseste raxe X.
În cazul investigatiilor medicale prin RMN, pacientul este asezat pe o masa orizontala într-un unui câmp magnetic, iar cu ajutorul undelor de radiofrecventa se modifica orientarea ionilor de hidrogen si se înregistreaza semnalul obtinut prin revenirea acestora la pozitia initiala. Din analiza acestui semnal se obtin informatii despre anatomia si patologia segmentelor studiate. În cele mai multe cazuri, rezonanta magnetica furnizeaza informatii care nu pot fi oferite de alte explorari, cum ar fi radiografiile, ecografiile sau tomografiile computerizate.
Ecografie
Spital Lotus detine 7 ecografe produse de unul din cei mai mari furnizori de aparatura medicala, General Electric –SUA.
Ecograf Voluson E8 EXPERT (General Electric Healthcare – SUA)
Ecograful Voluson E8 EXPERT reprezinta tehnologia de ultima generatie,
fiind un ecograf multidisciplinar Doppler 3D/4D care are aplicatii in obstetrica-ginecologie, cat si diagnosticarea oricarei patologii: abdominale, de parti moi, vasculare, de san, pediatrice, musculoscheletale, urologice, transcraniene,etc. Spre deosebire de alte tipuri de ecografe 3DF/4D, cu ajutorul ecografului Voluson E8, se pot vizualiza detalii fetale de rezolutie inalta chiar din primul trimestru de sarcina, precum si detectarea timpurie a anomaliilor fetale, deoarece se pot obtine date volumetrice chiar si in cazul structurilor anatomice de dimensiune mica.