Spital Lotus - Ploiesti
Aici pentru tine!
Asistență medicală 24h/24, cu linii de
gardă pentru secțiile obstetrică-ginecologie,
neonatologie, A.T.I
0244 - 510 808
7 Rate Card Avantaj fara dobanda

Laborator Pregatire analize laborator Laborator

Sistemul de Management al Calitatii implementat de Laboratorul de analize medicale al Spitalului LOTUS

Laboratorul de Analize Medicale din cadrul SC Spital Lotus a elaborat un Manual al Calităţii utilizat pentru demonstrarea conformităţii sistemului de management al calităţii aplicat cu cerinţele standardului de referinţă SR EN ISO 15189:2007, cu cerinţele autorităţilor de reglementare şi ale beneficiarilor.
Activitatea laboratorului de analize medicale al S.C. Spital Lotus S.R.L. este organizată pentru următoarele domenii:

  • biochimie clinică;
  • hematologie;
  • imunologie;
  • microbiologie;
  • citologie.

Strategia laboratorului de analize medicale al S.C. Spital Lotus S.R.L. este orientată spre organizarea, asigurarea cu resurse umane şi aplicarea unor metode de analiză performante, în vederea executării competente a analizelor solicitate de pacienţi.

S.C. Spital Lotus S.R.L., a stabilit, implementat si mentine un sistem de management al calităţii corespunzator activitatilor laboratorului de analize medicale in conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO 15189 :2007. Sistemul de management al calităţii este instrumentul prin care managementul aplică politica şi asigură atingerea obiectivelor şi realizarea activităţilor la nivelul declarat de către Administrator şi aşteptat de clienţii laboratorului.

Politica privind calitatea şi obiectivele sistemului calităţii laboratorului clinic de analize medicale al S.C. Spital Lotus S.R.L., se axează pe asigurarea că examinările sunt efectuate în timp şi cu precizie şi că acestea întrunesc în permanenţă aştepările pacienţilor sau depăşesc aşteptările declarate ale acestora prin feed-back permanent. De asemenea se axează pe identificarea necesităţilor şi cerinţelor pacienţilor şi analizarea periodică a acestora, pe realizarea unei bune practici profesionale, pe respectarea reglementărilor în vigoare.

Depistarea precoce a cancerelor genitale feminine prin citopatologie

Detectarea cât mai precoce a cancerului este unul din cei mai importanţi factori în obţinerea unui succes terapeutic , mai ales dacã se are în vedere creşterea alarmantã a acestei afecţiuni în ultimul timp. Cancerul colului uterin este în creştere , reflectând pe de o parte factorii de risc legaţi de activitatea sexualã şi pe de altã parte limitele activitãţii de depistare.

Acest articol repune în valoare cea mai fiabilã, rapidã şi economicã metodã de investigare privind detectarea cât mai precoce a cancerului de col uterin, descrisã pentru prima datã de de cãtre medicul român Aurel Babeş si aplicatã de cãtre medicul Georgios Papanicolau al cãrui nume , de altfel, îl poartã. Deşi România a fost prima ţarã din lume în care a fost descrisã aceastã metodã , vreme îndelungata, la noi, acest procedeu a vegetat într-un nejustificat con de umbra, alte metode mai puţin relevante fiind preferate din motive de comoditate si preţ, nejustificate la o analiza atentã. Cancerul de col uterin face parte împreunã cu melanomul şi cancerul mamar dintr-un grup de afecţiuni ce pot fi evitate prin depistare precoce şi tratament . În concordanţã cu cele expuse mai sus,” Societatea Americanã de Cancer “, recomandã pentru toate femeile care au fost şi sunt sexual active sau care au peste 18 ani sã aibã efectuat anual un test Papanicolaou şi o examinare colposcopicã . Dupã ce femeile au 3 sau mai multe examinãri anuale normale –testul Papanicolaou poate fi fãcut mai rar în funcţie de cererea medicului. În determinarea frecvenţei testului Papanicolaou medicul trebuie sã ia în considerare nivelul de risc pentru dezvoltarea neoplaziei la persoanele pe care le supravegheazã . Testul Papanicolaou poate sã fie indicat mai frecvent la anumite grupuri de femei sau dacã bolnavele au un istoric cu anomalii epiteliale.

Human Papilloma Virus (HPV), este cel mai obişnuit agent patogen în infecţia viralã a tractului genital. HPV sunt transmise în sfera genitalã prin contact sexual; sunt descrise pânã acum 70 tipuri de HPV din care peste 20 de tipuri sunt proprii organelor genitale masculine şi feminine. Pânã în prezent s-au identificat în sfera genitalã douã grupuri de HPV: tipurile 6; 11; 42 şi 54 sunt principal întâlnite în Condylloma acuminatum şi în câteva leziuni plane de vulvã, vagin şi col. Tipurile 16; 18; 33 şi câteva varietãţi mai rare: 31; 35; 39 ;45 ;51; 52; 56 şi 58 sunt întâlnite în cancere evazive sau precursorii lor în sfera genitalã: de exemplu, tipurile 16 si 18 se ascociazã în peste 85% din cazuri cu leziuni pavimentoase maligne; tipul 18 este asociat în adenocarciromul de col uterin. Clinic leziunile produse de HPV sunt asimptomatice, dar decelabile în cazul screening-ului citologic (frotiuri cervico-vaginale).

Performantele SPITALULUI LOTUS in diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin

Laboratorul de analize medicale al SC SPITAL LOTUS beneficiaza de 2 metode de procesare a frotiului pentru examinare Babes Papanicolaou.

Tipul de frotiu 1.- convenţional, 2.- în strat subţire.

Pentru raportarea rezultatelor utilizam Scorul Bethesda(SUA) in cea mai noua expresie a sa ce dateaza din anul 2001, pentru standardizarea lexiconului rapoartelor citipatologice cervicale si vaginale cu specificarea informatiilor anatomo-clinice relevante.

Citologia cervico-vaginală care se realizează în laboratorul SC SPITAL LOTUS beneficiază de avantajele tehnologiilor de vârf din acest domeniu: recoltare în mediu lichid, îmbogăţirea masei celulare cu eliminarea detrisurilor şi a altor elemente ce pot interfera cu rezultatul.

Citologia in mediu lichid (LBC) ajută la scăderea semnificativă a cazurilor nesatisfăcătoare faţa de testele convenţionale, reducând astfel nevoia repetării nejustificate a prelevării. Prin recoltarea in mediu lichid, întreaga probă recoltată este trimisă la laborator pentru procesare, fără pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate. Procesul de prelucrare realizează separarea, reducerea detritusurilor (sânge, mucus) şi a celulelor inflamatorii, cu conservarea caracteristicilor necesare pentru interpretare, permiţând o vizualizare mai rapidă şi mai calitativă a celulelor relevante clinic. Procesarea lamelor se realizează în sistem automat pentru asigurarea unei calităţi ridicate şi a unor rezultate standardizate. Sistemul de analiză LBC ajută la îmbunătăţirea calităţii interpretării lor . Prin acest sistem se realizează o detecţie crescută a cazurilor HSIL si LSIL. Sistemul poate reduce semnificativ timpul de examinare şi, implicit, timpul în care este elaborat diagnosticul final, fără a scădea rata de detecţie a leziunilor importante clinic.

Performantele diagnosticarii precoce a cancerului de col uterin obtinute de SC SPITAL LOTUS sunt remarcante. In martie 2014 laboratorul Spitalului Lotus a obtinut Acreditatre RENAR confor SR EN ISO 15189 pentru domeniul citologie , Examen Babes Papanicolaou, diagnosticare atat prin metoda in mediu lichid cat si a frotiului clasic, obtinand asfel recunoasterea Internationala si Europeana a rezultatului de Citologie cervico-vaginala inscris pe buletinul de analiza emis de SPITALUL LOTUS.
Laboratorul de analize medicale al SC SPITAL LOTUS realizeaza un control extern de calitate cu HEMATROM, control in cadrul caruia rezultatele obtinute au fost de 100% CORECTE si un control intern de calitate prin citirea frotiurilor de catre un biolog cu specializare in Citologie cervico vaginala si un anatomopatolog cu peste 30 de ani experienta in domeniu.
Continua preocupare pentru imbunatatirea performantelor in corectitudinea si precizia rezultatelor eliberate de la boratorul de analize medicale este identificata prin cresterea adresabilitatii in acest domeniu din anul 2013 in anul 2014 cu un procent de 100 %.

Increderea pacientilor in alegerea serviciilor Laboratorului de analize medicale SPITALULUI LOTUS a fost rasplatita cu indicatori de calitate care dovedesc ca pe parcursul anilor 2013-2014 ca din numarul total de rezultate POZITIVE pentru identificare HPV cu tipurile 16 si 18 un procent de 92% au la baza un buletin de analiza Examen Babes Papanicolaou emis de SPITALUL LOTUS, cu un rezultat concludent cu un Diagnostic ASCUS, L-SIL, H-SIL.
Rezultatele obtinute ne determina ca pentru anul in curs si anul 2015, Laboratorul de analize medicale al Spitalului Lotus sa-si propuna atingerea un indicatori de calitate cel putin lafel de buni.

© Spital Lotus 2013. Toate drepturile rezervate. Site realizat de Aimee Advertising
Vizitaţi pagina noastră de Facebook: Spital Lotus pe Facebook